Navigasyonlu (Robotik) Total Diz Protezi

Total diz protezi aşınan ve yıpranan eklem yüzeyindeki kıkırdak dokunun metalle kaplanması her 2 metal arasına da polietilen bir aparatın yerleştirilmesidir.

DİZ PROTEZİ

Diz eklemi nedir :

Diz eklemini femur ( uyluk ), tibia ( kaval ) ve patella ( diz kapağı ) kemiklerinin bir araya gelmesiyle oluşan bir eklemdir. diz ekleminde bükülme ( fleksiyon ) ve açılma ( ekstansiyon )  ve bir miktar da kayma hareketi olur.

Diz protezi nedir :

Diz protezi aşınan ve yıpranan eklem yüzeyindeki kıkırdak dokunun metalle kaplanması her 2 metal arasına da polietilen bir aparatın yerleştirilmesidir.

Neden diz protezi yapılır :

Bazı nedenlerle ( geçirilmiş eklem içi kırıklar, kilo, bacak eğriliği, hormonal nedenler ) kemiklerin birbirine sürten yüzeylerindeki eklem kıkırdağında ciddi aşınmalar olur. Bu aşınma ileri boyutlara ulaştığı zaman eklemde ağrı ve fonksiyon kaybı olur . Bu durumda diz protezi operasyonu ile ağrı ve fonksiyon kaybı başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.

Kimlere diz protezi yapılır :

Diz ekleminde şekil bozukluğu oluşmuş, kıkırdak yüzeyler aşınmış, ameliyat dışı tedavilere cevap vermeyen, ağrı ve fonksiyon kaybı olan; ameliyata engel durumu olmayan herkese yapılabilir.

Kaç türlü diz protezi vardır :

Total diz protezinde  hem uyluk hem de kaval kemiğin eklem yüzlerinin her 2 tarafı  değiştirlir.

Unikompartmantal diz protezi uyluk ve kaval kemiğinin sadece bir kısmındaki eklem yüzü metallerle değiştirilir.

Diz protezi navigasyonla ( robotik ) yapılabilirmi :

Total diz protezi navigasyonla kliniğimizde uzun yıllardır başarıyla yapılmaktadır . Navigasyonlu total diz protezi yapılırken kalça ekleminden  ayak bileğe kadar bacağın navigasyonla sanal olarak haritası çıkarılır. Bu haritaya göre eğrilikler belirlenir ve eğrilikler sıfır hatayla düzeltilir.

Diz protezinde malzeme kalitesi önemli mi :

Diz protezi operasyonunun başarısı için  ameliyatı yapan ortopedistin tecrübesi çok önemlidir. Ayrıca kullanılan malzemenin kalitesi özellikle metal yüzeyler arasındaki polietilenin kalitesi çok önemlidir . Günümüzde kaliteli malzemeden iyi yapılmış bir protez 30- 40 yıl kadar sorunsuz kullanılabilmektedir .

Diz protezi yapılırken genel anestezi gerekli mi :

Spinal anestezi ile diz protezi yapılabilmektedir . Genellikle operasyon sonrası ağrı kontrolü için spinal + epidural anestezi dediğimiz kombine yöntem tercih edilir.

Ameliyat sonrasında neler olur :

Hastalar genellikle 24- 36 saat sonra ayağa kalkıp walker ile yürüyebilir hale gelir. Ortalama hastanede kalış süresi 3 gündür . Ameliyat sonrası hemen diz egzersizlerine başlanır. Genelde fizik tedavi gerekmez.

Op. Dr. Niyazi ÖZTÜRK

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı

Randevu Formu

    Facebook
    Twitter
    WhatsApp
    Email

    Paylaş: